Boala Crohn – cauze de aparitie si simptome

Schematic of patterns of disease in Crohn's di...
Image via Wikipedia

 Exista numeroase teorii referitoare la cauzele care determina aparitia bolii, dar nici una  nu a fost dovedita. Totusi, se pare ca inflamatia este de natura autoimuna. Aceasta reactie anormala poate fi declansata de prezenta unui virus sau a unei bacterii in sistemul digestiv. Un microorganism ce poate fi implicat in aparitia bolii Crohn este Mycobacterium avium subspecia paratuberculosis (MAP), desi nu exista dovezi clare in acest sens. Activarea sistemului imunitar in intestine pare sa joace un rol important. Sistemul imunitar este compus din celule imunitare si proteine pe care acestea le produc. In mod normal, aceste celule si proteine apara corpul impotriva atacurilor bacteriilor, virusurilor, ciupercilor si altor invadatori straini. Activarea sistemului imunitar produce inflamarea tesuturilor in care aceasta are loc. (Inflamarea este un mecanism important de aparare folosit de sistemul imunitar).

O alta ipoteza este ca, boala Crohn survine in urma unor reactii imunitare anormale la bacteriile care exista in mod normal in intestin.

Aproximativ 20% din pacientii cu boala Crohn au o ruda care sufera de aceasta boala. Mutatiile genei NOD2/CARD15 sunt frecvente la acesti pacienti si par a fi asociate cu aparitia precoce a simptomelor si cu un risc crescut de recidiva dupa tratamentele chirurgicale.

Este o boala a tinerilor de peste 20 de ani, in egala masura femei si barbati. In tara noastra se inregistreaza 10 pacienti cu boala Crohn la 100.000 de locuitori.

Unele obiceiuri de viata – in special alimentatia si gradul de stres – agraveaza simptomele bolii, desi nu favorizeaza aparitia ei. Un lucru imbucurator este faptul ca aceasta boala nu este cauzata de stres emotional.

Ceea ce se poate spune cu siguranta este ca boala Crohn este extrem de chinuitoare. Ea se manifesta prin episoade diareice repetate, chiar si nocturne, dureri abdominale intense, toate acestea fiind insotite de scadere in greutate, oboseala, febra, prezenta sangelui in scaun, anemie. Boala evolueaza in pusee si ajunge sa provoace leziuni ulcerative la nivelul intestinului subtire terminal, al colonului sau anusului, care se complica prin aparitia fistulelor (ulceratii adanci in tesut). Important este ca pacientii cu diaree si cu sange sau puroi in scaun sa nu intarzie prezentarea la consultul gastroenterologic.

Simptomele bolii Crohn includ urmatoarele:
– dureri abdominale cronice si recidivante, descrise de pacient ca si crampe intense si intermitente. Durerea abdominala poate varia de la un caz la altul, intre o durere difuza si mai putin intensa, pana la o durere intensa si progresiva. Abdomenul pacientilor cu boala Crohn, poate fi sensibil la palpare
– diaree, cu un numar mare de scaune, de cele mai multe ori intre 10 si 20 de scaune moi, mucoase, mai rar mucopurulente (in cazurile complicate). Uneori pacientul relateaza aparitia unor scaune nocturne
– scaderea apetitului alimentar, anorexie
– febra, mai ales pe parcursul perioadelor de acutizare (datorate inflamatiei). Febra ridicata poate semnifica aparitia unor complicatii, precum infectia ulceratiilor intestinale sau formarea de abcese (colectii purulente)
– scaderea in greutate, datorata in special diareei si lipsei poftei de mancare
– anemie (scaderea numarului de globule rosii-hematii din sange), care apare secundar pierderilor de sange prin hemoragii intestinale (de la nivelul ulceratiilor) si inflamatiei caracteristice bolii.
– usturimi la nivelul cavitatii bucale, asociate cu leziunile caracteristice din boala Crohn (in cazuri mai rare, leziunile pot aparea si la nivelul mucoasei bucale)
– deficiente nutritionale, precum hipovitaminoza B12, deficitul de acid folic si fier precum si deficitul de vitamine liposolubile. Aceste deficiente apar secundar slabei absorbtii intestinale de alimente, datorata inflamatiei si leziunilor intestinale
– ocluzia intestinala (obstructia intestinului), o complicatie a bolii considerata o urgenta medicala.
Datorita faptului ca boala Crohn are o componenta imuna, exista o afectare si a altor organe, precum ochii (tulburari vizuale), articulatiile (dureri articulare), rash cutanat (eruptii cutanate) sau ficatul (inflamatia tesutului si cailor biliare).

Reblog this post [with Zemanta]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

%d blogeri au apreciat asta: